Na een spectaculaire finale gisteravond in het W Hotel in Amsterdam, is Kevin Kroon verkozen tot DIAGEO WORLD CLASS™ Dutch Bartender of the Year 2016. Naast deze felbegeerde titel, die gepaard gaat met media aandacht en intensieve begeleiding in zijn bartending carrière vanuit Diageo, mag Kevin zich nu ook voegen bij de World Class Family én reist hij eind september af naar Miami, Florida om deel te nemen aan de wereldwijde finale. Tijdens deze Global Finals zal hij het opnemen tegen meer dan 50 bartenders over de hele wereld. 

Ook dit jaar trokken de 11 finalisten uit het hele land weer alles uit de kast om zich door de bloedstollende challenges heen te slaan. In deze voorrondes werden de bartenders getest op techniek, presentatie, snelheid, creativiteit, smaak en balans. De finaledag bestond uit drie voorrondes: de Liquid Mastery, waarin de kennis over Diageo’s Reserve Brands in 50 vragen werd getoetst, de Thinking Drinker challenge waarin de bartenders drie cocktails blind moesten proeven en identificeren en tot slot The Sensorium Castle, waarvoor de deelnemers hun ‘signature’ cocktail presenteerden met Schotse whisky als basis ingrediënt. Hierbij lieten de bartenders zich inspireren door de rijke geschiedenis en het Schotse erfgoed, zoals de kastelen die symbool staan voor dit prachtige land.

De finale
Het waren Sergejs Platonovs (The Duchess, Amsterdam), Alberto Matallana (The Dr., Rotterdam), Leroy Soumokil (Mystique, Amsterdam) en Kevin Kroon (Door 74, Amsterdam) die zich kwalificeerden voor de halve finale in het W Hotel. Uiteindelijk stonden Leroy en Kevin in de Final Challenge tegenover elkaar in een nieuwe “The Sensorium Castle” ronde. De jury bestond dit jaar uit Tess Posthumus (winnaar 2015), Andrew Nicholls (winnaar 2009), Casper Reinders (Horeca Influencer), Bobby Rust (Chef Bridges*), Selwyn Senatori (kunstenaar) en Ingmar Voerman (mixology journalist). Het was een bloedstollende finale, maar uiteindelijk was het Kevin Kroon die de jury overrompelde en de grote prijs van zijn voorganger Tess Posthumus in ontvangst mocht nemen. “De Nederlandse bartending industrie is ontzettend goed, je moet echt van alles uit de kast halen om kans te maken op deze titel. Ik heb “The Sensorium Castle” challenge heel veel geoefend, zowel op mijn signature serve als op mijn verhaal, die moesten beiden perfect zijn. De winst is nog onwerkelijk voor mij, maar ik zal me vanaf nu volledig gaan focussen op de Global Finals in Miami”, aldus Kevin Kroon, Dutch Bartender of the Year 2016.

Winnende cocktail
Kevin vertelde het verhaal over de familie Mac Donalds die honderd jaar geleden in de Duntulm Castle in Schotland leefde. Maar in 1890 verdween de eigenaar van het kasteel, Arthur Mac Donald, en hiermee werd het erfgoed overgegeven aan zijn zus Elizabeth, die het kasteel transformeerde in “Crown Castle Hotel”.  Kevin maakte hierbij zijn signature serve: de House Special, “Hunting Flask” met Talisker Skye Whisky als basis.

De Global Finals 
De DIAGEO WORLD CLASS™ Global Finals vinden 26 tot 29 september plaats in Miami, Florida. In deze week komen de beste bartenders ter wereld samen om te strijden om de internationale titel WORLD CLASS™ Bartender of the Year. Wie volgt Japanner Michito Kaneko op als beste bartender van de wereld?