Dit jaar viert de familie Gaja de 20e verjaardag van hun wijngoed Ca’Marcanda in het Toscaanse Bolgheri. Voor de Gaja’s zijn het twintig spannende en uiterst bevredigende jaren geweest. De schoonheid van het landschap, de vredige omgeving én natuurlijk de elegantie en het volle karakter van de wijnen, maken dat de liefde van de Gaja’s voor Bolgheri nog dagelijks groeit. De twintig eerste jaren hebben helemaal in het teken gestaan van commitment, onderzoeken en experimenteren om het potentieel en de eigenschappen van het terroir volledig te kunnen benutten en in de wijnen te laten terugkomen. De Ca’Marcanda wijnen hebben hierdoor ongelooflijk veel elegantie en bewaarpotentieel.

Om het bijzondere terroir van Bolgheri in de wijnen te kunnen blijven vertegenwoordigen, heeft de familie Gaja in de afgelopen drie jaar in sommige wijngaarden een paar veranderingen doorgevoerd. Zo hebben zij de voorrang gegeven aan laat rijpende druivenrassen, die wijnen met meer frisheid en minder alcohol voortbrengen. Om die reden is het aantal wijngaarden met merlot (een vroeg rijpend druivenras) teruggebracht tot enkel de wijngaarden die druiven voortbrengen die volledig aan de kwaliteitseisen voldoen en passen in het smaakprofiel van de wijnen. In plaats van merlot is er meer cabernet franc aangeplant, een druif die bij de Gaja’s in de smaak valt vanwege zijn frisheid en aroma’s van botanische kruiden. En natuurlijk is ook de laat rijpende cabernet sauvignon zeer geschikt voor de wijngaarden. Met zijn florale tonen, aroma’s van donker fruit en zijn elegante, compacte tannines past deze druif nog altijd perfect in de beoogde wijnstijl van Ca’Marcanda.

Vanaf oogstjaar 2015 zijn er een aantal wijzigingen:

PROMIS verandert niet. De blend heeft in de loop der jaren aan complexiteit en gewonnen en de structuur is steeds zachter en sappiger geworden. De samenstelling blijft dan ook als volgt: 55% merlot, 35% syrah & 10% sangiovese.

MAGARI zal hoofdzakelijk bestaan uit cabernet franc, aangevuld met cabernet sauvignon en wat petit verdot voor extra structuur, zuren, rondheid en kleur. Merlot komt in deze wijn te vervallen. De samenstelling wordt als volgt: 60% cabernet franc, 30% cabernet sauvignon & 10% petit verdot.

CAMARCANDA is in 2014 niet gemaakt, maar wordt vanaf oogstjaar 2015 hoofdzakelijk gemaakt van cabernet sauvignon, aangevuld met wat cabernet franc. Merlot komt in deze wijn te vervallen. De samenstelling wordt als volgt: 80% cabernet sauvignon & 20% cabernet franc.

Bestellingen en/of meer informatie via: www.kwastwijnkopers.nl.