Check uw Cognac-etiquette met Courvoisier

Bijzondere momenten, die vier je in stijl. Zo ook Vaderdag! Als jij dit jaar je vader wilt imponeren door alle cognacfeitjes met een pokerface breeduit op tafel te leggen, dan heeft Courvoisier, één van de oudste cognachuizen ter wereld, een aantal waardevolle tips voor je. Deze kenners weten namelijk al sinds de 18e eeuw wat het inhoudt om een mooi moment samen te vieren. Zet je schrap voor wat cognac-etiquette en parate feitenkennis en maak van jouw dad’s dag een moment om nooit meer te vergeten.

1) Winston Churchill, Ernest Hemingway, en Martin Scorsese ‒ ze hebben allemaal iets gemeen. Ze waren en zijn namelijk liefhebbers van cognac en staken dat nooit onder stoelen of banken. Er is geen enkele drank waar zo veel over geschreven is en geen likeur die zo bezongen is als de drank uit de Franse cognacstreek.

2) Cognac komt in vele soorten en smaken, maar als je dan toch moet kiezen, ga dan voor een echte premium cognac en voor een cognachuis dat bekend staat om zijn ambacht en traditie. Courvoisier is het enige Franse cognachuis dat het hele proces van druif tot glas beheerst. Wist je dat zij het enige cognachuis zijn dat de Prestige de la France, het hoogste kwaliteitskeurmerk van Frankrijk, mag voeren?

3) Om echt indruk te maken moet je natuurlijk weten hoe cognac wordt gemaakt. Het creëren van cognac is een zorgvuldig gecontroleerd proces waarbij specifieke druiven worden gebruikt tijdens de productie. Bij dit proces is niet alleen het groeien van de druiven van groot belang maar ook de locatie waar de druif groeit. Cognac ontstaat door wijn voor de tweede keer te destilleren om zo een zuivere zeventig procent alcohol ‒ beter bekend als ‘eau de vie’ ‒ te creëren. Eau de vie is het Franse woord voor ‘spirit’. Deze eau de vie wordt vervolgens in eikenhouten vaten gerijpt. Dit rijpingsproces neemt heel wat tijd in beslag; minimaal vier jaar. Als algemene regel geldt, hoe langer op vat, hoe rokeriger en houteriger de geur en smaak van de cognac.

4) Van een jonge tot een oude blend, of je nu een cognacliefhebber bent of beginnend kenner, een paar termen zijn belangrijk om te onthouden zodat je geen XO in een cocktail gebruikt of een VS op tafel zet om je vader te verrassen. Eén van de bekendste cognacs is de Courvoisier VS, een jonge en levendige blend afkomstig van verschillende cru’s (de zes wijngaarden uit de cognacregio in Frankrijk) die tussen de drie en zeven jaar hebben gerijpt. Courvoisier VS heeft een fruitige, delicate smaak met sterke hinten van vers fruit en geurige bloemen. Perfect voor in de mix. Onze persoonlijke favoriet is toch wel de Courvoisier XO, één van de meest verfijnde XO’s ter wereld. XO stond oorspronkelijk voor de term ‘Age Unknown’, maar tegenwoordig betekent het ‘Extra Old’. En dat klopt, want deze blend ontstond door verschillende ‘eaux de vies’ maar liefst 11 tot 25 jaar te laten rijpen op eikenhouten vaten. In de geur en smaak van deze XO komt de complexiteit van dit rijpingsproces terug. Met deze cognac kun je met recht je vader imponeren.

5) Je weet het misschien niet, maar Courvoisier werd tijdens de start van de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1889 ter gelegenheid van de opening van de Eiffeltoren geschonken. Het was dé drank van de Parijse beau monde. Daarnaast was Courvoisier de enige officiële cognacleverancier aan het hof van Napoleon III. Echte cognackenners waarmee je een heuse ‘Toast of Paris’ kunt uitbrengen met je vader.

6) Cognac is een echte tafelheer en kun je dus het beste inschenken aan tafel. Bij de duurdere cognacs is dit echt een aanrader. Je kunt hiervoor een bolvormig cognac-glas of een Tulpglas gebruiken. Zorg er wel voor dat het bolvormige glas niet te breed is, omdat de geuren dan te snel vrijkomen. Je schenkt het glas voor een derde of een kwart vol. De norm is 35 cc per glas. Serveren tussen de 18 en 21 graden. Let op: het glas verwarmen is niet nodig.

7) Als je jouw favoriete cognac hebt gekozen om je vader mee te verrassen, dan is het enige wat nog rest, het drinken van de cognac. Maar hoe drink je cognac eigenlijk? Traditioneel gezien neem je het langzaam tot je, zodat alle aroma’s goed tot hun recht komen. Zoals Hemingway, de schrijver het al zei: “Neem een grote slok cognac. Laat het een halve minuut door je mond rollen. Adem in door je neus en slik de cognac vervolgens door. Open je mond en adem zo diep in als je kunt.” Op deze manier kan er niets meer misgaan.

Verder lezen

In het hart van het Amsterdamse fashion en museum district opent Cobra Art officieel de deuren...

Ben je een dagdromer of een dromerig type, dan word je in onze productieve samenleving niet altijd...

Hét Culinaire Event van de zomer Op 21, 22 en 23 juli organiseert restaurant het Bosch voor het...