Met de grote ontwikkelingen in de techniek verandert de wereld om ons heen steeds sneller. In onze woonomgeving, maar ook op het werk worden diverse innovaties doorgevoerd. Kantoren veranderen voortdurend. Zo werd een aantal jaren geleden het flexwerken geïntroduceerd, als onderdeel van een subtiele revolutie in werkomgevingen. Grote tech-bedrijven zijn vaak koploper als het gaat om innovaties. Als gevolg daarvan zien we daar ook vaak als eerste veranderingen doorgevoerd worden. Bij BusinessInsider Nederland weten ze ons precies te vertellen hoe onze werkplekken er in de toekomst uit zullen zien.

Traditionele werkplekken remmen onze flexibiliteit

Volgens de auteur van het boek Workplaces Today – Juriaan van Meel – zijn de huidige werkplekken funest voor onze productiviteit. De omgeving van lange gangen en afgezonderde ruimtes is niet langer het credo. Het wordt steeds meer de gewoonte om een kantoor te creëren met ‘sectoren’ of liever gezegd bepaalde area’s. Ruimtes zonder fysieke grens die per afdeling in gebruik worden genomen. Met daarbinnen flexplekken.

Uiteraard geeft hij daarover wel aan dat ’t toch van belang is dat er nog steeds ruimtes zijn die geschikt zijn voor afgesloten werk. Denk dan aan vergaderingen en het werken in stilte. Van Meel zegt: ‘een monofunctioneel kantoor werkt niet. Weinig keuzes en geen mogelijkheden tot ‘ontsnappen’ zijn funest voor de productiviteit’. Een eigenschap die zou betekenen dat een kantoor zeer statisch is en dus niet in staat is verandering te voeden. Wat dat betreft kunnen we ons goed vinden in hetgeen van Meel daarover zegt.

toekomst kantoor werkplek innovatie ontwikkeling Pure Luxe

Hightech eigenschappen krijgen langzaam een prominentere rol

Zoals gezegd zijn techbedrijven vaak de voorloper als het gaat om ontwikkeling en groei van een kantoorruimte. Zo zien we bij het Intel kantoor in Israël dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van intelligence om werknemers te helpen. Een parkeerplek wordt aangewezen bij aankomst op ’t terrein, zodat je direct naar een vrije plek kunt rijden. Daarnaast wordt toegang verleend met bijvoorbeeld gezichtsherkenning.

Informatie verstrekken voorafgaand aan een betreffende situatie wordt steeds belangrijker. Zo zal je smartphone een prominente rol gaan spelen in het aangeven waar er werkplekken vrij zijn en waar je collega’s zich bevinden tijdens de lunch. Processen zullen dus sneller verlopen en informatiestromen zijn direct beschikbaar zonder enige tussenkomst. Zo wordt ieder vraagstuk sneller getackeld en is het werkproces efficiënter.

Een grotere mengeling van de digitale wereld met de werkelijkheid

Het kantoor van Intel is wat toekomstperspectief betreft een vlaggenschip. Zo heeft het kantoor de beschikking over slimme vergaderruimtes. Deze stellen werknemers in staat om hun presentatie direct te uploaden en op eenvoudige wijze in contact te komen met andere personen – ook al bevinden deze zich aan de andere kant van de wereld. Zoals je merkt worden alle processen naar een hoger plan getild om een zo goed mogelijke tijdsbesteding te creëren. Inefficiënte momenten zoals het regelen en aansluiten van een beamer, of wachten op personen worden volledig geschrapt in de toekomst.

toekomst kantoor werkplek innovatie ontwikkeling Pure Luxe

De ruimtes zijn zelf zo ontwikkeld dat er met behulp van Artificial Intelligence wordt gekeken hoe het gedrag van werknemers in elkaar steekt. Als werknemers bijvoorbeeld niet vaak genoeg de trap nemen om van A naar B te komen, dan zal de digitale wereld ingrijpen en hem/haar daarop wijzen. Een ontwikkeling die natuurlijk enigszins in de privé-sfeer terechtkomt en het is afwachten hoe werknemers hierop reageren.

Het kantoor krijgt een andere bestemming

De ruimte waar we straks met z’n allen werken is niet langer enkel een ‘werkplek’. Het wordt een plek van interactie en ontmoetingen. Een plaats waar werknemers in en uit lopen en waar enkele faciliteiten tot de beschikking zijn om werk te verrichten. Door deze ontwikkelingen zal het werken steeds efficiënter worden en zullen werknemers op het scherpst van de snede hun taken uitvoeren. Wij zijn heel benieuwd hoe dit z’n uitwerking zal hebben op communicatie en de wijze waarop men snel knopen door kan/wil hakken.

Bron: BusinessInsider