Eens in de zoveel tijd wordt het nieuws ‘opgeleukt’ door berichten die je niet vaak hoort. Zo werd onze aandacht even gegrepen toen we hoorden dat een stel dieven (zeer waarschijnlijk) een miljoenenbuit heeft weten te ontfutselen uit de haven van Rotterdam. Het zou hierbij gaan om een gigantische partij Kobalt. Dit kostbare materiaal was aanwezig in een van Europa’s grootste havens in een hoeveelheid van 114 ton. Het bedrijf dat de partij Kobalt beheerde heeft aangegeven dat het materiaal is gestolen.

Kobalt één van de meest gebruikte materialen van het moment

Je kunt je natuurlijk afvragen wat een bende dieven moet met een gigantische partij Kobalt die 114 ton weegt. Dat was ook wat wij ons afvroegen, maar iets verder speuren leert ons dat het een van de belangrijkste bestanddelen is voor het maken van batterijen en energiecellen. Deze worden dan weer gebruikt in elektrische auto’s en bijvoorbeeld tablets. Een opvallende diefstal dus, zeker wanneer je weet dat grote bedrijven op dit moment strijden om contracten met producenten van dergelijke batterijen. Het tekort aan deze energiebron is namelijk nu al in zicht.

Bijzondere metalen worden wereldwijd gemonitord door de Minor Metals Trade Association. Deze houdt alle processen in de gaten en weet dan ook precies welke hoeveelheid van welk metaal zich ergens bevindt. Volgens deze organisatie is de partij gestolen tussen 5 en 9 juli. Op dat moment lag het waardevolle metaal opgeslagen in een beveiligd pakhuis van de Vollers Group. Hoe de dieven exact te werk zijn gegaan, dat is nog onduidelijk. Overigens weet de NOS heel pienter te melden dat er zeer waarschijnlijk vrachtwagens zijn gebruikt. Iets wat je niet zou verwachten bij een buit van 114 ton.

Kobalt wordt op dit moment gezien als het nieuwe goud. Mede vanwege het feit dat dit de grondstof is voor veel producten die we vandaag de dag gebruiken. De markt voor telefoons, tablets en elektrische auto’s groeit nog steeds – dus de vraag naar batterijen hiervoor blijft ook toenemen. In de productie daarvan is er voor Kobalt een cruciale rol weggelegd. De prijs van het metaal is in de afgelopen 2 jaar verviervoudigd(!).

Bron: NOS