Europese banken de afgelopen jaren voor ruim €14 miljard beboet in verband met witwaspraktijken

Dat banken al vanaf dag 1 betrokken zijn bij ‘troebele’ zaken, dat is publiek geheim. Het is nu eenmaal zo dat criminaliteit en financiën hand in hand gaan. Toch probeert ieder land daar op eigen wijze een stokje voor te steken. Sterker nog: met de komst van de Europese Unie werd het toezicht op bepaalde financiële processen nóg strenger. Desondanks is witwassen nog steeds iets wat plaatsvindt in de bankenwereld. Om banken ervan bewust te maken dat het liever gister dan vandaag moet stoppen, worden er forse boetes uitgedeeld.

Europese banken betrokken in witwasperikelen en niet naleven van handelsrestricties

Het geluid komt uit relatief betrouwbare hoek, het is namelijk afkomstig van kredietbeoordelaar Moody’s. Volgens deze instantie zou er in de periode van 2012 tot 2018 een gigantisch bedrag aan boetes opgebouwd zijn. Deze boetes zouden voornamelijk uitgedeeld worden door Amerikaanse toezichthouders. In Europa zijn autoriteiten de afgelopen jaren strenger gaan controleren op witwaspraktijken bij banken. Als gevolg daarvan werden ook in Europa de boetes met betrekking tot deze praktijken verhoogd.

Zo wist ING nog niet zo lang geleden een schikking te treffen die zo’n €775 miljoen omvatte. Desondanks ligt de ING in Italië onder een vergrootglas met betrekking tot een foutieve gang van zaken. Het is overigens niet de eerste keer dat de ING bank op deze wijze in het nieuws komt. We vragen ons af of instanties wel in staat zullen zijn om witwassen volledig uit te bannen, maar volgens experts is het vooralsnog iets wat té vaak voorkomt.

Bron: Het Algemeen Dagblad

Verder lezen

Dat er in ons kleine kikkerlandje genoeg vermogende mensen zijn te vinden, dat hebben we jullie al...

We weten dat 1 januari al even geleden is en sporten inmiddels geen goede gewoonte meer is, maar...

Met uitverkochte stadions en miljoenen streams is het geen verassing dat artiesten een aardig...