Nog niet zo lang geleden – eind vorig jaar om precies te zijn – ging Apple voor de bijl. Althans, wat betreft lange speculaties omtrent het moedwillig langzamer maken van hun oudere Iphones. Iets wat door fans en experts al een ruime tijd geroepen werd, maar nooit officieel werd bevestigd. Er ontstond een redelijke rel rondom deze ontwikkeling, maar nu ontstaat de vraag: ‘doet Apple hetzelfde bij hun Apple watch?’. Een vraag die door Luxuo verder werd onderzocht en waar een mooie conclusie uit voortvloeide. 

Apple’s batterijduur vermindert sterk na verloop van tijd

Een euvel waar vrijwel iedere Apple-fan tegenaan loopt is het afnemen van batterij-kwaliteit. Een ontwikkeling die bij het ene apparaat sneller de kop opsteekt dan bij het andere, maar wat over het algemeen bij iedere apparaat voorkomt. Hoe je er ook mee omgaat, er komt een punt waarop je batterij een eigen leven begint te leiden. Gevoed door deze frustratie werd door veel mensen hardop getwijfeld aan Apple’s beweringen ieder apparaat werkend te houden.

Tel daar bij op dat het veel lucratiever is om een consument iedere twee jaar terug te hebben in de winkel – in plaats van iedere vier jaar of langer – en je krijgt al gauw ’t vermoeden dat Apple een flinke vinger in de pap heeft wat betreft de afname in prestatie. Toen Apple werd gedwongen een statement af te geven rondom dit issue, liet de Tech-gigant merken dat het toch echt de schuld is van Lithium-Ion batterijen.

Deze zouden onherroepelijk afnemen in kwaliteit door levensduur, kou en verhoogde prestatie-eisen van het betreffende apparaat. Een mooi verhaal natuurlijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat iedere Iphone langzamer wordt rond de periode dat de nieuwe Iphone op de markt komt. Een gestructureerd proces zou je zeggen. Volgens de cijfers van Google blijkt men het meest te zoeken op ‘Iphone slow’ rond de periode dat nieuwe data omtrent het volgende model bekend worden. Zit hier een luchtje aan of niet?

apple iphone watch langzaam update software hardware Pure Luxe

De Apple Watch is niet anders dan de Iphone

Als Apple een dergelijk verhaal ophangt rondom de Iphone, hoe zit het dan met de Apple Watch? Bij Luxuo gingen ze op onderzoek uit om te concluderen dat er ongeveer zo’n 100 meldingen waren omtrent een langzame Apple Watch. Een gadget die eind april 2015 werd geïntroduceerd en waar nu ‘slechts’ 100 meldingen van te vinden zijn omtrent tegenvallende prestaties – dat klinkt veelbelovend.

Er was geen duidelijk patroon te herkennen wat betreft het gebruik van Apple Watches en het langzamer worden van deze gadgets. Toch valt er iets te zeggen voor de schoorvoetende beaming van Apple dat ze hun apparaten moedwillig langzamer maken. Het is namelijk nog steeds een merk dat – net als vele anderen – teert op consumentenverkoop. Zodra Apple, of Samsung of wie dan ook een apparaat op de markt brengt dat goed blijft werken tot in de eeuwigheid, dan zijn ze die specifieke consument voor altijd kwijt. Hij/zij is namelijk voorzien in de vraag en hoeft niet meer op zoek naar een alternatief.

Ontwikkeling is veeleisend

Een andere logische verklaring vinden we simpelweg in de vooruitgang van technologie. Besturingsprogramma’s van onze apparaten vereisen steeds meer rekenkracht en energie. Het maakt dat een oude Iphone met de laatste iOS-versie minder goed presteert dan de versie waar deze mee op de markt kwam. Logisch, de software evolueert, maar de hardware niet – een huwelijk dat vroeg of laat op de klippen loopt.

Bij Luxuo geven ze een goed voorbeeld: Windows 95 vereiste 35-40mb aan harddisk ruimte, Windows 10 vereist 16gb. We hebben ’t hier dan wel over windows-systemen, maar het principe blijft hetzelfde. Vertraagt Apple dus ’t eigen productengamma? Ja, dat doet het merk absoluut. Doen ze dat bewust? Dat is nog maar de vraag, het is wat ons betreft simpelweg een ontwikkeling die je niet tegen kunt gaan. De hardware blijft achter, terwijl de software blijft ontwikkeling. Ergens conflicteert dit.

Bron: Luxuo