Eindelijk eens nieuws uit de financiële sector waar we ons helemaal in kunnen vinden. De Britse vermogensbeheerder Legal & General besluit maatregelen te nemen tegen het niet actief bezig zijn met de klimaatverandering. Een mooie uitspraak en eentje die misschien wel een goed voorbeeld kan stellen voor de rest van de wereld – vooruit, Europa. Het bedrijf heeft per slot van rekening een portefeuille van ruim 1 miljard euro.

Legal & General neemt een krachtige houding aan

Dat er iets moet veranderen op het gebied van klimaat en omgangsvormen met betrekking tot het milieu, dat moge duidelijk zijn. Toch zijn de grote multinationals veelal enkel bezig met geld verdienen en telt alleen het resultaat onderaan de streep. Niet als het aan Legal & General ligt. Het bedrijf heeft onder andere dochterondernemingen in het Verenigd-Koninkrijk, India, Nederland en de VS.

Vanaf volgende week gaat het bedrijf beginnen met het ‘publiekelijk aan de schandpaal nagelen’ van bedrijven die niet voldoen aan de door hun gestelde normen. Of zoals Helena Morrissey (hoofd persoonlijke investeringen) zegt: ‘Naming and Shaming’. Dit is het geval wanneer bedrijven binnen hun portefeuille niet in staat zijn om te handelen naar de klimaatverandering. In het verlengde hiervan zijn ze dus niet duurzaam bezig.

Morrissey wist tijdens een conferentie in London kracht bij te zetten aan het idee door te zeggen: ‘Er komt een tijd dat praten geen zin meer heeft en dat we op onze strepen gaan staan’. Een uitspraak die doet vermoeden dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Wat ons betreft is dit een juiste manier. De financiële wereld, sterker nog, de gehele sector van multinationals zal een andere wind moeten laten waaien. Als dit de manier is om dat klaar te spelen, dan kunnen wij ons er helemaal in vinden.

Volgens Legal & General is duurzaam investeren de beste oplossing en moeten alle betrokken partijen daarin meegenomen worden. Wanneer iemand dus wil investeren, maar daar een specifiek (duurzaam) doel voor heeft en een bedrijf dat niet waar kan maken, dan wordt er dus een straf uitgedeeld. Op die manier hoopt de vermogensbeheerder duurzaam investeren te stimuleren.

Bron: BusinessInsider