Restaurant De Librije behoudt drie Michelin-sterren na overlijden Jonnie Boer

De inspecteurs prezen de samenhang tussen keuken, service en beleving, elementen die volgens hen de drie sterren rechtvaardigen
De inspecteurs prezen de samenhang tussen keuken, service en beleving, elementen die volgens hen de drie sterren rechtvaardigen
Restaurant De Librije in Zwolle heeft opnieuw zijn drie Michelin-sterren behouden. De bevestiging van Michelin werd bekendgemaakt tijdens de horecavakbeurs BBB in Maastricht en komt enkele maanden nadat mede-oprichter en sterrenchef Jonnie Boer onverwacht overleed. De Librije is sinds 2004 de enige Nederlandse zaak die onafgebroken de hoogste onderscheiding van Michelin draagt; met de recente beoordeling blijft dat zo.
Restaurant De Librije behoudt ook na overlijden Jonnie Boer drie Michelin-sterren
In de maanden na het overlijden van Boer nam het team onder leiding van chef-kok Nelson Tanate en het management van de familie Boer de taak op zich om de koers van het restaurant voort te zetten. Tijdens de bekendmaking in Maastricht trad het team naar voren; Michelin waardeerde de continuïteit in filosofie en smaakbeleving en gaf aan dat De Librije nog steeds een persoonlijke, creatieve interpretatie van het Nederlandse terroir serveert. De inspecteurs prezen de samenhang tussen keuken, service en beleving, elementen die volgens hen de drie sterren rechtvaardigen.
Tegelijk met het nieuws over De Librije maakte Michelin bekend dat er in Nederland twee restaurants zijn toegevoegd op het niveau van twee sterren. Beide nieuwkomers zijn geen onbekenden voor de Nederlandse gastronomische scène, maar zij consolideren hun positie met nieuwe vestigingen en uitgewerkte concepten.
Lees ook: Voormalig De Librije-chef Jonnie Boer (60) overleden
Ook twee nieuwe restaurants met twee sterren
De eerste is GEM. by Soenil Bahadoer in Gemert. Chef Soenil Bahadoer, die zijn reputatie opbouwde met een eigen signatuur waarin Surinaams-Hindoestaanse roots samenvloeien met een Franse basis, zette zijn verhaal voort in een magnifiek kasteel aan de rand van Gemert. Bij GEM. brengt hij topproducten zoals Europese kreeft en groenten uit de eigen moestuin samen in een gerechtenreeks die door Michelin werd omschreven als een exotische maar doordachte wervelwind van diepe smaken.
De tweede promotie betrof Create by Guido Braeken in Eijsden, ondergebracht in luxehotel Van Oys. Chef Guido Braeken, eerder bekend van zijn werk bij Julemont, presenteert bij Create een keuken die trouw blijft aan zijn minutieuze werkwijze: hoogwaardige producten, klassieke finesse en een herkenbare exotische schwung. Michelin waardeerde de technische precisie en de consistentie in smaakopbouw die tot het toekennen van twee sterren leidden. Lees ook: Michelinsterrenrestaurant Tribeca verhuist voor € 320.000 per jaar naar spectaculair landgoed van overleden Philips-miljardair
Cas Zeeman
Cas begon zijn carrière bij Hi Label eind 2022 als redactiestagiair, waarna hij nog een tijd als gastredacteur fungeerde, alvorens hij sinds november 2023 de scepter zwaait over de website van Pure Luxe. Schrijft over alles wat met luxe te maken heeft, zoals exclusieve horloges, megalomane jachten, de meest in het oog springende villa's, omstreden zakendeals en alles waar ook maar een motor in zit, voortvloeiend uit de drang om alles tot op de bodem uit te zoeken. In zijn vrije tijd mist hij geen enkele voetbalwedstrijd, luistert hij onafgebroken naar muziek uit de topjaren '60 en '70 en probeert hij zoveel mogelijk te reizen.