Als je meedoet aan WK-poules en geld kunt winnen, dan moet je er belasting over betalen

Het WK is zojuist afgetrapt door het gastland Rusland. De Russen spelen hun eerste wedstrijd in de groepsfase tegen Saoedi-Arabië. Nu het wereldkampioenschap voetbal eindelijk op gang is, is er voor veel mensen weer een reden om weddenschappen af te sluiten of poules in te vullen. Die laatste kan, indien je maar vaak genoeg een goede voorspelling doet, goed geld opleveren. Wie denkt dat er over dat bedrag geen belasting betaalt hoeft te worden, die heeft het fout. Om dat misverstand even uit de wereld te helpen, hebben we de regels voor je op een rijtje gezet.

De fiscus ziet WK-poules als gokken en dus vallen ze onder de kansspelbelasting

Natuurlijk is het niet zo dat wanneer je met vrienden of familie voor een paar euro een poule invult, de Belastingdienst al op je deur staat te kloppen. Bij het innen van kansspelbelasting wordt rekening gehouden met een drempel van €449. Indien de te winnen prijzenpot onder dit bedrag blijft, is er niets aan de hand. Kun je meer winnen dan het genoemde bedrag, dan zul je maar liefst 30,1% aan kansspelbelasting moeten betalen. Lucratieve business dus.

Overigens kan de organisatie van de poule kiezen voor twee manieren van betalen, zo weet Business Insider ons te melden. Het kan zo zijn dat er een bedrag wordt besproken wat te winnen valt, waar dan een percentage vanaf wordt getrokken alvorens men het bedrag ontvangt. Bedrag X – 30,1% = uiteindelijk uit te keren bedrag. Het kan ook op een andere manier, dat zou betekenen dat de te winnen prijs volledig wordt uitgekeerd, maar daar wordt dan nog eens 30,1% bovenop geteld. Bedrag X + 30,1% (betaald door de organisator).

De Belastingdienst geeft overigens aan dat ze niet actief achter deelnemers van WK-poules aan zullen gaan. In een niet te misverstaan statement wordt gezegd: ‘we gaan liever achter zwartspaarders aan dan winnaars van WK-poules’. Een hele opluchting voor de zwartspaarder die al z’n gespaarde geld in een WK-poule wil steken.

Bron: Business Insider Nederland

Verder lezen

Als TV persoonlijkheid staat het buiten kijf dat je een goed belegde boterham eet. De...

Het gemiddelde bedrijfsuitje dat ons ter ore komt gaat niet veel verder dan een paar biertjes en...

We vertelden jullie een tijdje geleden al dat Frank Dane van Radio 538 een grootse stap richting...