De Ferrari Daytona is zo’n typisch voorbeeld van een auto die iconische status heeft weten te verwerven, waar men vooraf weinig warme gevoelens voor kreeg. Toch is de auto door de jaren heen steeds gewilder geworden bij verzamelaars. Wat opvalt is het feit dat deze specifieke Ferrari Daytona – officieel aangeduid als Ferrari 365 GTB/4 – verre van een ‘gewoon’ exemplaar lijkt. Dit komt vanwege de speciale carrosserie van deze auto, ontworpen door Giovanni Michelotti.

Ferrari Daytona 365 GTB/4 NART Spyder

Het verhaal begint bij Luigi Chinetti. Deze autocoureur wist in 1949 de 24 uur van Le Mans te winnen. Als beloning hiervoor werd hij door Ferrari benoemd als officiële distributeur van Ferrari in de Verenigde Staten. Met het National American Racing Team wist Chinetti overal ter wereld met Ferrari’s deel te nemen aan autoraces. Dit maakte hem tot een belangrijk reclamebord voor Ferrari.

ferrari daytona 365 gtb4 nart spyder luigi chinetti Pure Luxe

Foto: Hyman Ltd. Classic Cars

Deze specifieke Ferrari Daytona NART Spyder is dan ook een gevolg van zijn voorliefde voor autoracen en de goede band die hij onderhield met Ferrari. Slechts drie modellen van deze specifieke Daytona zijn er ooit geproduceerd als straat-legale auto. Deze specifieke auto is gemaakt voor de vrouw van Chinetti, Marion. De Ferrari werd gebouwd in 1971, maar werd – als onderdeel van een ruil – in 1975 weer teruggebracht naar de Ferrari dealer. Toen besloot Luigi Chinetti om de auto te verschepen, zodat hij aangepast kon worden. Als gevolg daarvan kreeg de auto deze speciale body. Volgens ingewijden is de auto hartstikke origineel. Dat verklaart direct z’n hoge prijskaartje van €850.000. Het zeldzame exemplaar staat nu te koop bij Hyman Ltd.

ferrari daytona 365 gtb4 nart spyder luigi chinetti Pure Luxe

Foto: Hyman Ltd. Classic Cars

ferrari daytona 365 gtb4 nart spyder luigi chinetti Pure Luxe

Foto: Hyman Ltd. Classic Cars

Bron: Hyman Ltd.