Gaja: een traditioneel wijnhuis met oog voor detail

Het Italiaanse wijnhuis Gaja, uit het pittoreske dorpje Barbaresco, is vandaag de dag in handen van alweer de vijfde generatie. Gaia Gaja (pas 35 jaar oud), haar zus Rosanna en haar broer Giovanni zorgen met veel passie en inzet voor de ontwikkeling van hun wereldberoemde wijnen. Gaia’s gedrevenheid komt voort uit passie en respect voor haar familie en tradities. “Mijn grootste motivatie voor het werken in ons familiebedrijf is dat ik iets doe waar ik echt van houd. En dat ik het werk van mijn vader, grootvader en betovergrootvader kan voortzetten.”

Vijf generaties terug – in de 19de eeuw – was het Gaia’s betovergrootvader, Giovanni Gaja, die leven gaf aan de wijnmakerij in het dorpje Barbaresco. Hij was boer en bezat drie hectare grond en een taverne. De taverne was essentieel voor de groei van de wijnmakerij, weet Gaia: “In die tijd produceerden boeren zelf geen wijn, alleen de druiven. De wijn die daarvan gemaakt werd, verkocht mijn betovergrootvader vervolgens in zijn taverne. Hij besloot uiteindelijk om de wijn zelf te gaan maken en was daarmee een van de allereerste boeren die zelf wijn produceerde. Tegenwoordig produceert elke boer met een stuk land in de regio zelf wijn, maar in die tijd was dat dus heel anders.” Het enige wat nog over is van die taverne, is de oorspronkelijke deur. Die dient tegenwoordig als doorgang naar de kelder op hun kantoor. Gaia: “Het is een gedenkwaardige deur, die nu al vijf generaties lang wordt geopend.”

Familieleden zijn de bewaarders van traditie
Ook voor haar overgrootvader, uit de tweede generatie, heeft Gaia veel respect. “Er zijn nu nog steeds mensen in Barbaresco die zich mijn overgrootvader kunnen herinneren. Zij herinneren zich hoe hij in de winter op het land liep en op een stuk papier markeerde waar de sneeuw het eerst smolt. Op die plekken kunnen de druiven namelijk het snelst rijpen.”

Vandaag de dag bezit het familiebedrijf van Gaia maar liefst 100 hectare grond. Gaia: “Het mooie van ons familiebedrijf is dat de familieleden de bewaarders en bewakers zijn van de traditie, stijl en smaak. De smaak van de familie. Het is iets dat je generaties lang kunt voortzetten. Dat is waarom ik in het bedrijf ben begonnen. Ik wil de tradities van mijn vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootvader voortzetten.” Gaia’s functie omschrijft ze zelf als ‘minister van buitenlandse zaken’. “Ik reis de hele wereld over. Reizen is erg belangrijk, omdat het je nieuwe ideeën geeft. Die ideeën verzamel ik en bij terugkomst in Italië breng ik verslag uit aan de rest van de familie.”

Fotografie: Mirco Taliercio

Het belang van detail
Bij Gaja werken het hele jaar door zeventig werknemers. Het aantal ‘wegen’ op de wijngaard wordt onder hen verdeeld. Wanneer er minder gewerkt kan worden, bijvoorbeeld in de winter, lopen er genoeg andere projecten. “Onze baan, net als die van een kunstenaar, bestaat uit een heleboel details. Elk detail kun je transformeren naar een project. Een voorbeeld daarvan is onze eigen ‘wijnkwekerij’. Na een langdurige selectieperiode selecteren we elk jaar de beste planten op de wijngaard, 180 in totaal. Die planten gebruiken we voor onze kwekerij. Op deze manier beschermen we ons erfgoed. Dit zijn namelijk geen klonen, maar planten die alleen wij hebben.” Naast dit project, zijn er nog honderden andere details waar Gaia zich om bekommert, maar een goede basis is er altijd al geweest. “Onze wijnmakerij is goed te beheren, omdat er altijd een goede ethiek en filosofie achter heeft gezeten. Wij, als nieuwe generatie, moeten regenereren en onze energie stoppen in het bedrijf om alle details door te ontwikkelen.”

Luxe is tijd
Volgens Gaia is haar beroep erg bijzonder en mooi, maar ook hectisch. Echte luxe voor haar is tijd. “Omdat ik zoveel haast heb en altijd bezig ben, houd ik ervan om – als ik eenmaal thuis ben – een goede fles wijn te openen en een glas in te schenken. Ik neem dan de tijd voor de wijn en voor mijzelf. Ik drink een glas wijn nooit alleen. Het plezier van wijn drinken zit ‘m namelijk in het delen met anderen.”

Gaja wijnen zijn verkrijgbaar bij Kwast Wijnkopers

Lees ook: Gaja viert 20e verjaardag wijngoed Ca’Marcanda in het Toscaanse Bolgheri

Tekst: Florian Aalders

Verder lezen

Een goede fles whisky is tijdens de feestdagen nooit weg. Bij een van de bekendste Schotse...

 Met de feestdagen voor de deur zijn we altijd op zoek naar iets speciaals. Of het nu een speciaal...

Pure Luxe stapte binnen in de wereld van het Suite Hotel Pincoffs in Rotterdam, een zeer aangenaam...