Pure Review: Lunchen bij RIJKS®, Champagne kan altijd!

Op een wat druilerige vrijdagmiddag schuif ik aan voor een lunch met de champagnes van Delamotte in het prestigieus opgezette restaurant van het Rijksmuseum: ‘Restaurant RIJKS®’.

Chef Bijdendijk op koers
Sinds de opening in november 2014 zwaait Joris Bijdendijk hier de culinaire scepter. Bijdendijk, die al een behoorlijke sterrencarrière achter de rug heeft, was hiervoor Executive chef van restaurant Bridges, waar hij in een korte periode één Michelinster behaalde. Collega’s waren dan ook verbaasd dat de jonge Bijdendijk zijn vertrouwde omgeving én behaalde ster inruilde voor een op te starten megaproject als RIJKS®. Behaal maar eens een Michelinster in een restaurant met 130 zitplaatsen dat zeven dagen per week geopend is voor lunch en diner. Maar Bijdendijk vaart zijn eigen koers en het restaurant zit vanaf de eerste dag vol. Hij kookt hier zij aan zij met de grootse chefs ter wereld met zijn concept ‘RIJKS® invites’. Het duurde dan ook niet lang voor het restaurant op de radar van Michelin stond. Afgelopen december was het zover: Restaurant RIJKS® werd bekroond met een Michelinster. RIJKS® is daarmee meteen het grootste restaurant van Nederland met een Michelinster.

De selectie Champagne van de lunch, verzorgt door Kwast Wijnkopers

Champagnehuis Delamotte
Helaas liet de eerste versie van het RIJKS® concept alleen maar wijnen toe met een link naar Nederland (Nederlandse wijnmakers in het buitenland). Dat gaf al snel te veel beperkingen en is gelukkig bijgesteld.

Als champagnehuis omarmde RIJKS® dan ook direct Delamotte. In 1760 een van de slechts vijf champagnehuizen in de champagnestreek en tevens het zusje van het mythische champagnehuis ‘Salon’, dat uitsluitend druiven uit de Grand Cru wijngaarden gebruikt.

Aan tafel
Op onze ronde tafel staat een enorme champagnekoeler met vier champagnes te wachten op de bijpassende gerechten van Bijdendijk. Zelf vind ik dat geen moeilijke opdracht, want champagne gaat bijna overal prima bij. De sommelier lacht dan ook vrolijk als hij de gevulde koeler inspecteert en roept: ‘champagne kan altijd’. Mijn tafelgenoot is Martijn Kwast, de importeur van al dit moois. Zodra hij begint te praten over Delamotte, beginnen zijn ogen te glimmen.

Delamotte Brut & kaas
De amuse wordt ingezet: ‘Rijstblini met Olde Remeker kaas (een Nederlandse biologische rauwmelkse kaas) en groene kruiden’. Mijn eerste gedachte: deze combi gaat fout. Maar de wat stevige amuse wordt mooi ondersteund door de eerste champagne: de elegant, frisse ‘Delamotte Brut’ met een verfijnde mousse (50% chardonnay, 35% pinot noir en 10% pinot meunier). Dit is dan ook met recht de huischampagne van RIJKS®. We ruiken appel en citrus en hij is rond en verfrissend van smaak.

Champagne kan altijd
Ondertussen trekt onze tafel vol champagnes de aandacht. De sommelier krijgt van verschillende tafels van het tjokvolle restaurant de vraag of we iets te vieren hebben. Hieruit blijkt maar weer dat champagne nog steeds veelal gedronken wordt om iets te vieren. Gelukkig begint dat volgens de sommelier te veranderen. Elke dag is immers een feestje.

Sint Jakobs mosselen met
Oestercrème, groene aarbei en Willem’s Wermoed vermout

Delamotte Blanc de Blancs & coquille
De tweede gang wordt ingezet. Een waar fotomoment, onze telefoons gaan simultaan omhoog. ‘Sint Jakobs mosselen met Oestercrème, groene aardbei en Willem’s Wermoed vermout’. De hand-gedoken, dungesneden coquille wordt opgediend in zijn eigen schelp met een dressing met als basis Nederlands eerste witte vermout. Hier drinken we een Delamotte Blanc de Blancs champagne bij. Dit is voor mij de perfecte combinatie. Deze Blanc de Blancs is als een prachtige Bourgogne. Blanc de Blancs wordt gemaakt van 100% chardonnay druiven uit de Grand Cru wijngaarden van Delamotte en rijpt vier tot vijf jaar. De Blanc de Blancs is licht mineralig en zacht van mousse, met tonen van fris wit fruit en citrus.

Het juiste glaswerk
Fijn is dat we de champagne niet meer in flutes drinken. Deze mooie champagnes hebben complexere aroma’s en om hier volop van te kunnen genieten, moet de champagne meer ruimte in het glas krijgen. Champagne is dan ook als een mooi glas wijn. Champagnekenners spreken niet voor niets over ‘stille wijnen’ als ze het over niet-mousserende wijnen hebben.

Langoustine ceviche met koolrabi, kokos en kalamansi

Delamotte Blanc de Blancs vintage 2007 & langoustine
Net als je denkt dat het niet beter kan, verschijnt de langoustine. Langoustine is voor mij altijd weer een bevestiging dat een chef weet wat hij doet, want dit delicate schaaldier wordt nogal eens verprutst.   Uiteraard is dat hier niet het geval. De Langoustine ceviche met koolrabi, kokos en kalamansi (citrus) is overheerlijk. We gaan nog een stapje hoger, met als begeleider de vintage Blanc de Blancs van Delamotte. Ons glas kleurt goud met een lichtgroene zweem, deze wijn heeft zes jaar gerijpt en heeft een superfijne mousse. We ruiken oranjebloesem, jasmijn, peer en munt. De champagne heeft een lange, plezierige afdronk.

Gepocheerde zeeduivelstaart met artisjok, gevogeltecrème, duindoornbes en Vin Juane

Salon Le Mesnil 2006 & zeeduivelstaart
‘Gepocheerde zeeduivelstaart met artisjok, gevogeltecrème, duindoornbes en Vin Jaune’, zegt de gastheer als hij onze laatste gang inzet. Zeeduivel is de vlezigste vis die ik ken en kan veel hebben, maar bij de combinatie met de gevogeltecrème heb ik mijn vraagtekens. Maar het gerecht pakt verrassend uit, geniaal eigenlijk. Nog zo’n verrassing is de vintage 2006 champagne Salon, deze champagne kan de stevige vis en gevogeltecrème met gemak aan. De champagne fonkelt als vloeibaar goud in het glas, bij iedere slok lijkt hij zich te verbeteren. De ontwikkeling is merkbaar, aroma’s van lichte toast, hazelnoot en praline komen vrij.

Deze wil ik over 10 jaar nog wel eens proeven, bewaarpotentieel is tot 2036. Wereldwijd zijn er maar 50.000 van te verdelen. Trots vertelt de sommelier dat hij er 600 voor Nederland heeft weten te bemachtigen.

Geen limonade
Gelukkig geen demi-sec champagne, dat vind ik zo’n afknapper. Net als de aanleng (Ice) champagnes waar ijs en fruit in gaat. We sluiten af met een perfecte espresso en er komt een kistje met huisgemaakte friandises op tafel. Kortom: de perfecte lunch.

www.rijksrestaurant.nl
www.kwastwijkopers.nl

Lees hier meer artikelen uit Pure Luxe Magazine 2

Tekst: Ron Vermeulen van Food-Market.nl
Fotografie: Maxim Kuijper

Verder lezen

De 25 jaar oude Glenrothes is een Schotse whisky en tevens een van de oudere whisky’s in de nieuwe...

Voor een uitstekende kop koffie wil je naast top-kwaliteit bonen ook een perfecte machine bezitten...

Dat whiskey een populaire drank is wisten we natuurlijk al. En ook het feit dat steeds meer mensen...